укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 5 » Урок 25. Де скарб твій, там буде й серце твоє
13:32
Урок 25. Де скарб твій, там буде й серце твоє

Урок 25. Де скарб твій, там буде  й серце твоє

Фортепіано з дитинства було улюбленим інструментом польського композитора Фредеріка Шопена (1810-1849). Лише його одного вистачило митцю, щоб розкрити музичні таємниці своєї геніальної душі, всю барвистість романтичного світовідчуття. Перший твір для фортепіано — невеликий полонез — Ф. Шопен написав у семирічному віці. Композиторський і виконавський таланти його розвивалися настільки стрімко, що до дванадцяти років він вже не поступався кращим польським піаністам. До того ж юнак вільно володів французькою та німецькою мовами, жваво цікавився історією, писав вірші, малював, проявляв неабиякі акторські здібності. Через все життя композитор проніс безмежну любов до своєї вітчизни, а коли прийшов час розлуки з нею — забрав із собою дорогий його серцю подарунок — срібний кубок зі жменею рідної землі.
Майже весь творчий доробок Ф. Шопена складають фортепіанні твори: концерти, сонати, полонези, вальси, ноктюрни, скерцо, етюди, прелюдії. У більшості з них вчувається відлуння народних мелодій рідної Польщі. Музика композитора надзвичайно лірична. їй властиві неперевершена мелодійність, щирість і вишуканість у передачі найрізноманітніших настроїв і почуттів.
До жанру мазурки Ф. Шопен звертався дуже часто, вона була постійною супутницею його життя. Вінцем усієї творчості, останнім твором композитора теж стала мазурка.
Мазурка — польський народний танець швидкого темпу. Назва походить від Мазовії — польської області.
•  Послухай музику. 
•  Чи сподобалась вона тобі?
•  Зосередься на особливостях ритмічної побудови.
Цьому танцю належить визначальна роль у становленні самобутньої польської культури. У мазурках Ф. Шопена характерні жанрові сцени поєднуються із ліричними роздумами, героїкою, баладністю.
Мазурка ля мінор композитора забарвлена сумно-меланхолійними тонами. Звучить задумлива, лірична мелодія. Повільний темп додає їй плавності та м'якості. Поступово таємний смуток тане в звуках мазурки.
•  Послухай прелюдію Ф. Шопена.
•  Охарактеризуй почуття, викликані твором.
Справжньою перлиною серед фортепіанних мініатюр Ф. Шопена називають прелюдію № 7. Невелика за формою, витончена, тендітна п'єса за танцювальним ритмом нагадує мазурку. Мелодія має світлий, мрійливий характер та поєднує в собі танцювальність із ліричною співучістю.
Послухай прелюдію № 4.
Які живописні картини малює в уяві ця музика?
Чи подобається твір? Чому?
Прелюдія № 4 — сумна та скорботно-з аду млива. Зітхання виражають глибоку печаль. Музика звучить як спогад про щось прекрасне.
Запам'ятай.  Фредерік  Шопен  —  гордість  і  слава польського  народу.  Закоханий  у народні  пісні  й танці, композитор часто звертався до них у своїй творчості.
Жайворонок — птаха полів. Розкажи про нього.
Послухай польську народну пісню „Жайворонок". Чи так може співати жайворонок над українськими нивами?
•  Вивчи пісню.
•  Відтвори ритмічну будову ударами в долоні.
•  Зосередься на чистому інтонуванні другого голосу.
•  Зверни увагу на розспівуванні складів.
•  Чим схожа польська народна пісня з українськими?
•  Що їх різнить?