укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 5 » Урок 29. Композитори жартують
13:40
Урок 29. Композитори жартують

Урок 29. Композитори жартують

Світове визнання австрійський композитор Йозеф Гайдн (1732-1809) одержав в області інструментальної музики. Митцем написано більше тисяча двісті творів, в яких він розкриває різні грані великих почуттів та думок про молодість, віру в розум людства, ніжність, щирість, доброту, благородну чистоту. Чи не є то справді творчий і трудовий подвиг! Із вісімнадцяти до сімдесяти років день за днем, мелодія за мелодією. Великий, невимірний талант!
Музика Й. Гайдна має яскраве народне забарвлення, її корені в сільській природі, в народній творчості, в любові до рідної землі. Вже будучи уславленим музикантом, Й. Гайдн, відвідуючи батьківське село Рорау, поцілував поріг кімнати, в якій народився. Це не було виявом романтичної сентиментальності чи капризом художника, а вираженням глибокої вдячності. Тим поклоном Й. Гайдн віддав честь своїм батькам і заявив перед усім світом, що він зберіг вірність рідному краю. Він не встидався свого селянського походження, визнав свою приналежність до цього стану в пору, коли був оточений славою та глибоким шануванням. У цьому велич, яка хвилює сьогодні, та нехай стане прикладом для наслідування.
У світовій музичній культурі Й. Гайдна називають „батьком симфонії". Композитором їх написано 104. Цікаво, що назви деяким з них дали слухачі після того, як  прослухали їх:  „Дитяча",  „Прощальна",  „Ведмідь", „Військова", „Годинник".
Композитору полюбилась проста, із частими повторами мотивів, які легко запам'ятовуються, моравська дитяча пісня. Й. Гайдн використав її у другій повільній частині 94-ї симфонії.
•  Послухай фрагмент симфонії.
•  Поспостерігай за розвитком музичного матеріалу.
•  Добери слова для характеристики музики.
•  Поділися враженнями від почутого.
Варіаційний розвиток музичної теми у симфонії відбувається з особливим ефектом: після дуже тихого звучання струнних інструментів раптово лунає громоподібний акорд інструментів усього оркестру, в якому вирізняється удар литаври (ударного інструмента). Ефект приголомшливий. Звідси появились різні назви симфонії, дані не композитором: „З ударом литаври", „Сюрприз".
Із цим ефектом пов'язані різні легенди. За однією із них, Й. Гайдн помітив, що слухачі на концерті задрімали, і він вирішив їх розбудити. Як тільки заколисані слухачі занурювались в обійми Морфея, зал здригався від гучності і фанфар усіх духових інструментів. За другою версією, — сюрприз був підготовлений заздалегідь. Тим не менше, в музиці симфонії панує повнокровна радість буття, насичена фольклорними джерелами — танцювальними і пісенними з гумористичними ефектами.
Запам'ятай.  У  музиці  Й. Гайдна  злиті  в  одне  ціле . кмітливість,  веселість  із  вишуканістю  та шляхетністю.  Музика композитора  пережила віки, тому,  що  в  ній  з  великою  силою  художньої  переконливості виражена любов до життя, радість земного буття.
Здібності до музики в юного Каміля, майбутнього французького композитора Шарля-Каміля Сен-Санса (1835-1921) виявилися у два з половиною роки. Хлопчик мав дивовижний  внутрішній  слух,
складав музику прямо на папері й у п'ять років впевнено грав на фортепіано. А в 14 років Каміль давав самостійні концерти. Музичні твори К. Сен-Санса сповнені світлої поетичної лірики, радісного настрою, тихої споглядальності, благородної патетики, стриманого драматизму.
„Карнавал тварин" — „зоологічна фантазія", сповнена гумору, який іноді переходить у сатиру. Тут містяться пародії і цитати з відомих музичних творів, висміюються людські вади або просто наслідуються голоси тварин.
Послухай п'єсу „Кури та півні".
Які картини малює музика у твоїй уяві? Чим це виражено? Як танцює слон?
Під яку музику?
Чи відповідає музика п'єси „Слон" твоїй уяві?
Поділися враженнями від почутого.
•  Послухай  українську народну пісню „Темний ліс повен слуху".
•  Визнач, про що йдеться.
•  В якому характері виконується?
•  Вивчи пісню.
•  Склади виконавський план.
•  Обміркуй можливість інсценізації із використанням характерних танцювальних рухів, елементів  костюмів  дійових  осіб,  ритмічно - тембрального супроводу.
Запам'ятай. Здоровий жарт — заряд бадьорості та енергії для усіх людей.