укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 27 » Відкрити людину в людині
12:55
Відкрити людину в людині

Відкрити людину в людині

1. Які твори про фантастичні подорожі ви знаєте? Що зазвичай зображено в таких творах?
2. Уявіть, що фантастична подорож відбувається в Різдвяні свята. Чим, на ваш погляд, попа відрізнятиметься під інших незвичайних мандрівок?
3. Як ви гадаєте, на чому наголошує автор, називаючи прозовий твір «піснею»?
Англійський письменник Чарлз Діккенс народився 7 лютого 1812 р. неподалік великого портового міста Портсмута. Батько митця служив у казначействі морського відомства. Занадто товариський і нерозважливий, він витрачав більше грошей, ніж міг собі дозволити, тож зрештою опинився н борговій в'язниці. Відтак дванадцятирічний Чарлз, перервавши навчання, мусив піти працювати на фабрику з виробництва вакси.
Невдовзі батько отримав несподівану спадщину й вийшов на волю, однак у вразливій душі майбутнього письменника назавжди закарбувалися переживання тих днів. Згодом вони відбилися в зворушливих образах дітей, що рано стикнулися з жорстокістю світу. Втілилася в книжках митця й ніра у щасливий випадок — він часто відіграє важливу роль у долі його героїв.
У п'ятнадцять років Чарлз влаштувався молодшим клерком1 в одну а адвокатських контор Лондона. Він добре справлявся зі своїми обов'язками. А втім, обдарованість і працездатність юнака виявлялися в усьому, до чого б він не брався, зокрема й у складанні звітів про засідання парламенту, і в написанні журналістських нарисів для часописів. Саме ті нариси, надруковані під псевдонімом Боз, зробили молодого автора відомим спочатку в Англії, а незабаром.
Журналістика навчила Діккенса помічати зв'язки між характером людини та її оточенням, вбранням, помешканням.    Вона    спонукала     письменника досліджувати несправедливі суспільні закони, які забезпечували процвітання багатіїв і прирікали на злиденне існування тих, хто заробляв шматок хліба і точно Діккенс відтворював щодення діл] ви, й бідняків, кинутих долею напризво. них вулиць Лондона й сторожку тишу злочинці. Він критикував суспільство, у якому цінність людини визначалася не моральними чеснотами,  а грішми. Однак   водночас  у  душі   письменника жив   романтик,   який   вірив   у   чудо й силу мрії.
Бездушному світу зиску й фальші Діккенс протиставляв щирі взаємини простолюду. Адже вони, на думку письменника, ґрунтувалися на справжніх життєвих цінностях — любові, дружбі, доброті, здатності співчувати Й радіти дрібницям. Особливого значення серед тих цінностей Діккенс надавав сімейному затишку. Домашнє вогнище, що зігріває най убогіші оселі й освітлює надією стражденне життя, було для митця запорукою того, що людина не самотня у світі й навіть у найтяжчій скруті може сподіватися на просте земне щастя. Австрійський письменник Стефан Цвайг зауважував
щодо Діккенса:  «У найменших радощах він віднайшов глибокий   зміст.Він  допоміг простим людям знайти поезію в їхньому буденному житті, спонукав їх ще більше
полюбити найдорожче для них — рідну домівку, тісну кімнатку, де в каміні... потріскують сухі дрова, де на столі... співає чайник, де
люди, відмовившись від марнославних бажань, ховаються від лютих бур, від жорстокої зухвалості світу...
Він показав тисячам і мільйонам, що в їхньому убогому житті є багато неминущих радощів, що під попелом буднів жевріє іскорка тихої радості, і вчив їх роздмухувати ту іскорку у веселий, благодатний вогонь». Ай
Одним з найсвітліших творів Діккенса є «Різдвяна пісня в прозі, або Різдвяне оповідання з привидами», яку англійський письменник Вільям Теккерей назвав «особистим подарунком кожному читачеві».
Час дії повісті, що зображує фантастичну мандрівку головного героя власним життям, автор обрав не випадково. Адже Різдво — свято великого дива. У цей день люди відзначають народження Христа — Сина Божого, що прийшов на Землю, аби спокутувати їхні гріхи. Ушановуючи Спасителя, християни замислюються над своїми вчинками й сподіваються на кращі зміни в житті.
Усе це мав на увазі Діккенс, описуючи різдвяні пригоди ділка Скруджа, для якого існує лише один «бог» — гроші і якого насправді може врятувати хіба що чудо. Крім того, чарівна атмосфера Різдва якнайкраще пасувала до задуму письменника поєднати у своєму творі буденне й фантастичне.
Утім, «різдвяною» повість є не лише за змістом, а й за формою. Недарма автор назвав її «піснею в прозі», наголосивши і на поетичності твору, і на його зв'язку з народними різдвяними піснями, що уславлюють духовне чудо. Прагнучи наблизити композицію повісті до пісенної, письменник назвав її розділи строфами.
Повість — прозовий твір, за обсягом більший, ніж оповідання. У повісті зображено низку подій із життя головного героя, а також детально змальовано пов'язаних з ним другорядних персонажів.
Композиція — побудова літературного твору, його структура.
Строфа — група рядків, що повторюються в тексті віршованого твору. У пісні строфа зазвичай утворює основу куплету.
Як побудовано «Різдвяну пісню в прозі...»?
Повість складається з п'яти розділів-строф. Перший з них виступає своєрідним прологом, або «заспівом», до сюжету: тут читач знайомиться з головним героєм, дізнається про час І місце дії, а також про мету майбутньої фантастичної мандрівки. Три наступних розділи, подібно до куплетів пісні, мають схожу будову. У кожному з них у визначений час з'являється певний привид, разом з яким Скрудж здійснює подорож у певний період свого життя. Кожна така мандрівка спричиняє важливі зрушення в його душі.
Після останньої подорожі герой переживає нове народження (про це йдеться в п'ятому, завершальному, розділі). Тепер свято Різдва набуває для Скруджа глибокого особистого змісту. Показуючи, як його скам'яніла душа відроджується й розквітає милосердям, як наповнюється жагою творити добро й знаходить шлях до справжнього щастя, письменник утверджує віру в силу гуманізму — тобто широї любові до людини та поваги до її гідності. Діккенс і його герої
1. Які факти біографії Діккенса ви запам'ятали?
2. Як   досвід  роботи   журналістом   вплинув   на   художню  творчість письменника
3. Які теми розкрив Діккенс у своїх творах?
4. Дайте визначення понять "композиція" та "строфа".
5. Як побудовано повість Діккенса «Різдвяна пісня в прозі...».

Нове знайомство. Жюль Верн