укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 12 » Виконай з дорослими № 1
11:00
Виконай з дорослими № 1

Виконай з дорослими № 1

1. Виготовлення моделі гвинтокрила
Найпростіша модель гвинтокрила складається з повітряного гвинта, закріпленого на стержні (с. 129).
Матеріали та інструменти: м'які породи деревини, лінійка, кутник, ніж, надфіль, наждачний папір.
Послідовність виконання роботи
1. З м'якої породи деревини (липа, вільха) витесу-ють прямокутний брусок розміром 180x22x10 мм.
2. На широкому боці проводять дві взаємно перпендикулярні осьові лінії. У точці їх перетину свердлять отвір діаметром 5 мм (7).
3. Зверху накладають шаблон гвинта і обводять олівцем (спочатку одну лопать, потім, перевернувши шаблон на 180°, - іншу).
4. Ножем зрізують ділянки бруска, що виходять за межі, окреслені лінією розмітки (2).
5. Малюють вигляд збоку. Відступивши від центру на 1/3 радіуса і позначивши на кінцях від верхньої площини товщину 2 мм, ці точки з'єднують.
6. Ділянки, які виходять за межі цих ліній, зрізують.
7. Виготовляють лопаті гвинта.
Ця частина роботи, коли безпосередньо утворюється гвинт, найвідповідальніша (3).
Наведемо вимоги, яким мають відповідати виготовлені лопаті.
Лопаті повітряного гвинта повинні бути тонкими й у симетричних (однакові частини з усіх боків) перерізах з однаковим нахилом і однієї форми. На краях лопатей нахил зменшують (а).
Лопаті мають бути однакової маси. Цього досягають ретельною обробкою, яку виконують у кілька етапів.
7.1. Ножем виконують чорнову обробку лопатей, потім надфілем зменшують їх товщину, водночас надаючи їм потрібної форми, м'якших ліній.
7.2. Обробляють форми лопатей грубозернистим наждачним папером. При цьому перевіряють, чи рівномірно розподілена маса гвинта. Для цього його одягають на тонкий дріт і обробляють до такого стану, коли він урівноважений в усіх положеннях (4).
7.3. Ретельно шліфують лопаті наждачним дрібнозернистим папером.
8. Витесують стержень діаметром 5-6 мм, трохи загострюють один кінець і вставляють в отвір гвинта (б). Стержень має входити щільно і бути такої довжини, щоб повітряний гвинт було зручно запускати. Як правило, стержень майже удвічі більший від діаметра гвинта.
9. Стержень із гвинтом розташовують вертикально і, затиснувши його між долонями, змушують обертатися (в). Потім, розтуливши долоні, відпускають гвинт, і він під дією підйомної сили стрімко звивається вгору. Максимальна висота польоту повітряного гвинта становить 10-15 м. Якщо у момент запуску нахиляти вісь обертання, то можна спрямувати гвинт у потрібному напрямі.
Поміркуйте та обговоріть з дорослими, як можна вдосконалити конструкцію гвинтокрила.
2. Виготовлення моделі трактора
Модель трактора можна виготовити з круглих дерев'яних заготовок. Найкраще обрати вільху (це можуть бути відходи) - деревина цієї породи не розлущується після всихання. Наведені на рисунках (с. 131) розміри деталей орієнтовні, за потреби їх можна змінювати.
Матеріали та інструменти: відрізки від стовбура або прямих гілок діаметром 65, 50, 40 і 16 мм, стержень діаметром 8 мм, шурупи з прихованою головкою 25x3 (4 шт.); лінійка, кутник, малка, ножівка, рубанок, плаский терпуг, ніж, свердла 3,5 і 7,6 мм, дриль, стусло для розпилювання циліндричних заготовок.
Послідовність виконання роботи
1. Від заготовки (кругляк) діаметром 65 мм відрізають два колеса 8 завширшки 20 мм. В одержаних заготовках загострюють бокові сторони (див. с. 131).
2. Виконують розмічання корпусу 3 трактора на обробленій заготовці. Висвердлюють необхідні розміри, відрізають ножівкою за розміткою і оброблюють торці деталі 3.
3. Вирізують із заготовки діаметром 50 мм крісло водія б.
4. Загострюють з одного боку пласким терпугом заготовку діаметром 16 мм і відрізують від неї передній міст 1.3 цієї заготовки вирізують фари 9.
5. Відрізують від заготовки діаметром 40 мм передні колеса завтовшки 10 мм і кермо завтовшки 5 мм. У задніх колесах (вони більші за розміром) і у кермі висвердлюють отвори {діаметром 7,6 мм), а також у передніх колесах (діаметром 3,5 мм).
6. Відрізують від стержня вісь задніх коліс 7 (довжина 95 мм), вихлопну трубу 4 (довжина 50 мм) і рульову колонку (довжина 45 мм).
7. Перед тим як збирати модель трактора, кожну деталь послідовно шліфують спочатку грубозернистим а потім дрібнозернистим наждачним папером, лакують або залишають нелакованим.
Поміркуйте та обговоріть конструкцію моделі для виготовлення іншого транспортного засобу.

Решебник ответы 7 класс по украинскому языку, математике
Новые учебники 7 класс 2015 алгебре, информатике