укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 12 » Виконай з дорослими № 2
11:02
Виконай з дорослими № 2

Виконай з дорослими № 2

3. Виготовлення підставки для гарячого посуду
Деревина - це матеріал, який погано проводить тепло, тому її часто використовують для захисту поверхні столу від гарячого посуду. Для цього можна виготовити підставку (див. с. 133).
Матеріали та інструменти: брусок 660x10x10 мм, заготовка у вигляді сучка або тонкого стовбура серцевини деревини: ялівцю, вишні, тису та ін.; лінійка, кутник, рейсмус, ножівка, стамеска завширшки 8 мм, стусло, шліфувальна колодка, киянка, чотири струбцини.
Послідовність виконання роботи
1. Розрізують брусок на шість частин завдовжки 130 мм кожна.
2. З'єднують ці частини бруска так, щоб утворився вузол у вигляді решітки. З'єднання вузлів може бути найпростішим - впівдерева тощо (див. § 7).
3. Відпилюють у стуслі від заготовки сучка (або стовбура із серцевиною) дев'ять відрізків завтовшки 8 мм. Стовбур неправильної форми краще розпилювати під прямим кутом, круглий - під кутом 70°...80° до осі заготовки. Щоб відрізки були однакової товщини, можна виготовити шаблон із тонкої прямої гілочки правильної форми.
4. Забивають у центри перетину брусків решітки маленькі цвяшки і відкушують кусачками їх голівки на висоті 2-3 мм.
5. Установлюють відрізки на одержані вістря решітки, як показано на рис, і позначають знизу місця дотику.
6. Позначені вістрям місця змащують клеєм і притискають відрізки до решітки за допомогою притискних плит і струбцин.
7. Після того як клей повністю висохне, шліфують поверхню підставки шліфувальною колодкою. Потім виріб лакують лише один раз, вкриваючи лаком поверхню по всій площині тонким шаром.
Поміркуйте, як можна змінити конструкцію підставки.
4. Виготовлення кружки для молочного пакета
Молочний чотиригранний пакет зручніше розміщувати у спеціально виготовленій кружці. Конструкція кружки залежить від наявного матеріалу. Та хоч би якою була конструкція, ручка виробу повинна мати зручну форму і з'єднуватися з корпусом (див. с 135). Внутрішні розміри корпусу кружки мають на 2...З мм перевищувати розміри пакета (70x70).
Найпридатніший для виробу матеріал - тонкі дощечки і фанера. З'єднувати деталі корпусу і ручку можна різними способами - починаючи від з'єднання за допомогою цвяхів і шурупів та завершуючи найпростішими шиповими з'єднаннями.
Матеріали та інструменти: дошка перетином 72x12 мм, фанера завтовшки 4 мм, цвяхи 20x1 мм; лінійка, кутник, шаблон, ножівка, лобзик, напівкруглий терпуг, столик для випилювання, молоток, струбцина, бородок.
Послідовність виконання роботи
1. Вирізують із дошки дві деталі 1 (72x80) (с. 136).
2. Розмічають і вирізують з фанери дві деталі 2 - бічні стінки виробу (90x96) і деталь 3 (72x96).
3. Наклеюють на картон папір у клітинку і виконують на ньому ескіз шаблона ручки 4.
4. Ножицями вирізують шаблон, за яким тричі на фанері роблять розмітку ручки.
5. З фанери за розміткою лобзиком випилюють три заготовки ручки і склеюють їх в одну деталь.
6. Обпилюють, заокруглюють і шліфують центральну частину ручки.
7. За допомогою виготовленої ручки на одній з деталей 1 розмічають вушка на торцях ручки - обводять олівцем, утворюючи контури майбутніх вушок, вгорі та внизу стінки 1.
8. Вирізують лучковою пилкою або ножівкою для комбінованого пиляння у деталі 1 елементи шипового з'єднання і приєднують ручку до деталі 1 за допомогою клею.
9. Остаточно складають і з'єднують виріб цвяхами [а), заздалегідь визначивши центри їх установлення на деталях 2 і 3. Голівки цвяхів бажано втопити бородком (б) та зашпаклювати місця з'єднань.
10. Шліфують усю поверхню виробу й оздоблюють його.
Виріб може мати іншу конструкцію та габаритні розміри залежно від розміру пакета (див. с. 137).
Поміркуйте й обговоріть, як можна оздобити ручку виробу І протилежну до неї стінку 1 виробу.
5. Виготовлення брелока
Матеріали та інструменти: тришарова облямована шпоном фанера або дощечка зі щільної деревини листяних порід завтовшки б...8 мм; комплект свердел, лобзик, комплект надфілів, столик для випилювання, шліфувальна колодка.
Послідовність виконання роботи
1. На папері виконують креслення контурів заготовки - креслять прямокутник, у межах якого роблять рисунок майбутнього брелока (див. с 139).
2. За допомогою копіювального паперу зображення переносять на заготовку.
3. Просвердлюють необхідні отвори для випилювання зовнішніх і внутрішніх контурів. Випилювати слід спочатку внутрішні, а потім зовнішні контури виробу.
4. Крайки оброблюють шліфувальною колодкою або наждачним папером.
5. Брелок остаточно шліфують і лакують.
Поміркуйте і створіть власні варіанти форми та оздоблення брелока.

Решебник ответы 7 класс по украинскому языку, математике
Новые учебники 7 класс 2015 алгебре, информатике