укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 7 » Виражально-зображальні засоби композиції
13:57
Виражально-зображальні засоби композиції

Виражально-зображальні засоби композиції

У творчому пошуку найкращого композиційного рішення майстер застосовує знання про основні засоби створення композиції: формат, сюжетно-композиційний центр, рівновагу елементів за величиною, тоном і кольором, зіставлення великого й малого, симетрію чи асиметрію, ритм, розмежування головного і другорядного у просторі (планах). Перелічені засоби допомагають живописцям та графікам створювати виразні художні образи.
Зображальними засобами є основні компоненти художньої техніки та технології роботи мистця: крапка, штрих, лінія, пляма, площина, формат, об'єм, форма, пропорції, світло, колір, простір (плани).
Зображальні засоби кожного виду образотворчого мистецтва мають свою специфіку, проявляються по-різному, залежно від того, які матеріали використовуються. Разом вони складають образотворчу мову, основи якої повинен знати і практично застосовувати кожен художник.
Цілісність композиції залежить від підпорядкованості другорядного головному, поєднання компонентів сюжету в єдине ціле. Усі деталі композиції мають бути взаємопов'язані й допомагати розкривати творчий задум художника та підсилювати головну ідею твору.
Уважно розглянь твір живопису. Зверни увагу, які виражально-зображальні засоби використав мистець для створення цілісної композиції.
Не менш важливим для створення довершеної композиції є визначення композиційного центру. Композиційним центром може бути місце розвитку основної дії сюжету (найчастіше — середина зображальної площини формату); група предметів або персонажів, що виділяється розміром і забарвленням; колірний або тональний акцент. Художники часто організовують композиції шляхом введення об'єктів сюжету в певні схеми, наприклад, трикутник, трапецію, коло та Ін.
Розглянь картину. Проаналізуй композиційну побудову й охарактеризуй особливості форми, кольору, простору, художньої техніки у створенні виразного образу.
Запам'ятай! Для створення виразних художніх образів потрібно уважно вивчати роботи майстрів, опановувати образотворчу мову, спостерігати за природою та життям людей і головне — якомога частіше малювати.
Пригадай свій настрій під час прогулянки вулицями твого рідного міста (села) у святковий день. Які деталі пейзажу тобі запам'яталися найбільше? Яким був колір неба та характер освітлення об'єктів?
Відтвори відчуття свята в сюжетно-тематичній композиції «Святковий день».
Художньо-творча діяльність
Розпочни втілення свого творчого задуму з вибору формату (прямокутний (горизонтальний чи вертикальний) або квадратний). У форматі визнач, яку частину аркуша буде займати небо, а яку — земля.
Творче завдання. Продумай сюжет, у якому головними персонажами є люди. Визнач композиційний центр, вибери колірну гаму, художню техніку та манеру зображення і приступай до роботи.
У парках, садках та Інших природних середовищах ми щодня бачимо різноманітні малі форми архітектурних об'єктів. Фонтани, альтанки, ліхтарі, декоративні скульптури та композиції з природних матеріалів, дитячі ігрові майданчики, пам'ятні знаки, стели тощо чудово доповнюють красу природи.
Архітектурні об'єкти малих форм належать до садово-паркового мистецтва- У поєднанні із природним середовищем вони формують рукотворний образ матеріального простору навколишнього світу. Просторово-пластичний образ матеріального середовища проектує дизайнер. Саме він декорує будь-який куточок природного середовища малими архітектурними формами. Створене дизайнером художнє середовище слугує зоною праці та відпочинку людей.
У наш час також розповсюджені змішані архітектурно-декоративні композиції малих форм при в'їздах до населених пунктів. Розташовані на околиці міста чи села, вони надають про них зорову інформацію. Архітектурно-декоративні форми в'їздів до населених пунктів різноманітні за композиційним рішенням, матеріалом виготовлення і багатством способів декорування архітектурних і скульптурних форм.
Усесвітній день птахів святкують в усіх країнах світу. В Україні теж є народні звичаї та традиції, пов'язані з цим святом. Ми допомагаємо птахам, виготовляємо для них шпаківні та годівнички, які розвішуємо в парках та садках на День птахів. Гарні за формою та оздобленням шпаківні та годівнички стають наче елементом оформлення природного середовища.
Уважно розглянь, які красиві за формою, конструкцією, декором І кольором шпаківні та годівнички виготовили для птахів дизайнери та любителі природи.
Сьогодні в ролі художника-дизайнера ти працюватимеш над проектуванням та створенням макета «їдальні-годів-нички» або «будиночка» для птахів.
Художньо-творча діяльність Творче завдання. Створи проект шпаківні чи годівниці у формі птаха. Розглянь фотографії шпаківень, які зробили художники-дизайнери, І самостійно виконай малюнок. Зверни увагу на конструкцію, форму, колір, декор. Зроби модель шпаківні з картонної коробки, пластмасової пляшки тощо.
З давніх-давен люди займалися художньою обробкою металу: створювали прикраси, зброю та інші вироби для повсякденного життя.
Досвід обробки металу, що передавався з покоління в покоління, удосконалювався. Цим ремеслом володіли цілі сім'ї, селища. Так зароджувався народний промисел художньої обробки металу. Майстерність кожного окремого виконавця була частиною творчої праці ремісників цілого колективу. Самобутні вироби відзначалися тонкою ручною роботою. Селяни ставилися до народних умільців як до ча-рівників-добродіїв, що володіють складним і таємничим мистецтвом.
Пізніше трудова функція народних майстрів художньої обробки металу розширилась. Ужиткові в традиційному побуті вироби стають сувенірами і декоративними предметами.
В сучасних центрах народних промислів, що пов'язані з художньою обробкою металу, бережно зберігаються та удосконалюються традиційні форми і прийоми, котрі застосовувалися в далекому минулому.
Згодом виокремлюються різні види художніх робіт з металом: ювелірство, художнє литво (ливарство), ковка тощо. Розширилося коло художніх прийомів обробки металу: чеканка, гравіювання, інкрустація, штамповка тощо.
Ковані двері Свято-Троїцького храму в Свято-Успенській ПочаївськІй лаврі
З часом реміснича праця майстрів з виготовлення художніх виробів стала справою художників декоративно-ужиткового мистецтва.
Сьогодні ковальське та ювелірне мистецтво є одними із поширеніших різновидів декоративно-ужиткового мистецтва.
Ливарство широко використовується при створенні ювелірних прикрас, дзвонів, дрібної пластики, сувенірів та інших декоративних предметів. За традиційним способом литва, сучасні майстри з виготовлення дзвонів створюють чудові форми з декоративним оформленням поверхні.
Уважно розглянь фотографії. Визнач особливості формоутворення та декору дзвонів, які створили сучасні майстри.
Для художнього литва використовують чавун, бронзу, алюмінієві та цинкові сплави, для ювелірних робіт — золото, срібло.
Ковальське мистецтво також має давні витоки. Майстри створили неперевершені зразки ажурних виробів, художніх речей повсякденного ужиткового призначення в техніці чеканки. Вражає різноманітність візерунків та орнаментальних композицій на решітках для воріт, парканів. Ці вироби називають металевим мереживом.
Розглянь уважно зразки металевих виробів майстрів-ковалів. Зверни увагу на декоративне формоутворення в композиції, ритм, чергування елементів, їх пластичне чи геометричне трактування візерунка.
Як утворюються ажурні вироби з металу? Ескізи металевого мережива малюють художники, побудову композиції та виражальні засоби металевих витворів вивчають дизайнери. Лише після цього коваль починає працювати над втіленням творчого задуму.