укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Березень » 31 » Витинанка. Оригамі
19:10
Витинанка. Оригамі

Витинанка. Оригамі

В оформленні інтер'єру здавна використовували техніку витинання. Перші витинанки зі шкіри прикрашали одяг людини, взуття та інші речі ще задовго до того, як люди винайшли папір. Архітектурні знахідки датують появу ажурних візерунків зі шкіри та хутра V ст. до н. є. Перші паперові прикраси пов'язані з Китаєм, адже саме там було винайдено папір. Письмові згадки про них з'явилися в VII-ХII ст. У XIII ст. ажурні вироби з паперу почали виготовляти в Персії, а в XV ст. через Туреччину вони потрапили до Європи. В Україні витинанки з'явилися в середині XIX ст. Папір був значно дешевший за тканину, і селяни охоче прикрашали витинанками свої оселі.
Важливо використовувати витинанки і в художньому оформленні ігрового середовища.
За технологічними та художніми особливостями витинанки поділяють на ажурні (зображення міститься в прорізах) і силуетні (зображення виступає силуетом);
одинарні (виготовлені з одного аркуша паперу) і складні (аплікаційні — з кількох аркушів паперу).
Є ще одна група витинанок — сюжетні. Композиційним центром сюжетної витинанки може бути дзеркальна симетрія частин рослин: дерева, гілки, букета, квітки -в поєднанні з тваринами, птахами тощо.
Практична робота. Голуб-янгол (витинанка І складанка)
1. Перегорни аркуш кольорового паперу навпіл (мал. на с ЗО).
2. Поклади на аркуш шаблон голуба, обведи. Виріж, почавши з кінчика крила.
3. Краплиною клею або степлером з'єднай дві деталі вирізаної пташки. Розгорни її крила для польоту.
Перетвори голуба на янгола. Зігни дві частини хвоста в напрямі до грудей голуба і утвори з них руки. Зігни врізнобіч груди голуба. Домалюй на голові янгола чубчик і обличчя.
Що ти даси янголу в руки?
Народне мистецтво витинанок - одна з яскравих і самобутніх сторінок українського декоративного мистецтва. Витинанки різних місцевостей подібні між собою, але водночас мають тільки їм властиві мотиви, кольори й сюжети. Часто вони уподібнювалися до традиційних орнаментів, розписів певного регіону.
На Вінниччині створено музей витинанок.
Практична робота. Сюжетні витинанки
Виконай за малюнками сюжетні витинанки «Жадібні ведмежата» та «Бджілки-трудівниці».
Пам'ятай! Усі надрізи починають із країв згорненого паперу. Якщо потрібно прорізати внутрішній отвір, згорнений папір слід додатково перегнути. Потрібно стежити за тим, щоб під час вирізування не зрізався край згорненого паперу, тому що зображення розпадеться на частини. Дрібні деталі вирізають малими ножицями.
Перед початком роботи повтори правила безпечної пращ з ножицями (Форзац 1).

Оригамі
Дизайн ігрового середовища урізноманітнюється виробами в техніці оригамі. Оригамі як спосіб створення різноманітних саморобок з паперу перегинанням і складанням зародилося в Японії понад тисячу років тому. Паперові фігурки були прикрасами японського побуту, народних свят, карнавалів. Це мистецтво згодом стало практикуватися в усьому світі.
Практична робота. Метелик
Для виробу найкраще взяти аркуш зі старих журналів чи рекламної продукції з кольоровими малюнками. Можна використати й кольоровий папір.
1. Квадратний аркуш паперу перегни навскоси.
2. На однаковій відстані (приблизно 1 см) склади аркуш з одного боку «гармошкою».
3. Згинаючи від середини аркуша до краю, так само склади папір з другого боку.
4. Отриманий ромб зі складками (крильця) стисни посередині та зв'яжи ниткою або смужкою паперу.
5. Так само перев'яжи й другу частину крилець.
6. З'єднай обидві половинки та приклей зі смужок паперу вусики. За бажанням можеш виготовити вусики з тонкої ізольованої дротинки, обв'язавши нею обидві частини метелика й відігнувши кінці.
Разом з однокласниками виготуйте метеликів іншої форми і створіть з них яскраву композицію.
Практична робота. Хижий птах
Одна з найпростіших об'ємних паперових фігурок знайома всім з дитинства — це грайливий дзьоб, якому можна намалювати веселу мордочку й використовувати його для гри.
1. Візьми квадратний аркуш паперу (можна використовувати звичайний білий аркуш, але краще взяти кольоровий). Згорни його навпіл кольоровою стороною всередину — так, щоб вийшов прямокутник. Половинки цього прямокутника знову згорни навпіл, але одну з них відігни назад.
2. Загни всі чотири куточки отриманого прямокутника до наміченого згину й після цього згорни фігуру навпіл — у тебе вийде щось на зразок човника.
3. Зроби невеликий надріз ножицями рівно посередині цієї фігури, захоплюючи всі шари.
4. Відігни краї назовні — повинно вийти по два відвороти з кожного боку. Це майбутні «ребра», які потрібні для того, щоб дзьоб фігурки міг «клацати».
5. Розправ фігурку. Тепер вона готова до використання: можеш намалювати їй мордочку, а можеш відразу взяти в руку й перевірити, чи голосно вона «клацає» дзьобом.