укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 11 » Витоки української опери
12:00
Витоки української опери

Витоки української опери

Опера завжди відігравала важливу роль в українському музичному мистецтві. Джерелом для її створення ставали переважно національний фольклор, історичні події та твори видатних українських письменників.
Український театр узагалі розвивався як музичний, бо саме в народних піснях і танцях найяскравіше розкривався український національний характер.
- Пригадайте ознаки оперного жанру.
- У чому, на вашу думку, полягає національно-просвітницька
роль українського оперного мистецтва?
Перші українські опери нагадували драматичні вистави, у яких діалоги дійових осіб чергувалися з музичними номерами - вокальними і хореографічними.
Початком українського оперного мистецтва вважають оперу «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулаиа-Артемовського. За жанром «Запорожець за Дунаєм» - лірико-комічна опера, у якій яскраво розвиваються комедійна (Карась - Одарка) та лірико-романтична (Оксана - Андрій) сюжетні лінії.
Прем'єра опери з великим успіхом пройшла на сцені Марийського театру в Петербурзі 1863 року. Виконавцем партії Карася був сам композитор.
Сюжет опери взятий із української минувшини. Після знищення Запорозької Січі 1775 року частина запорожців утекла до Туреччини. Туга українців за рідним краєм, їхні патріотичні почуття і палке бажання повернутися на Батьківщину становлять зміст опери.
Реалістичне втілення в опері українських народних образів, використання скарбів української народної пісенності й танцювальності визначили оперу С. Гулака-Артемовського як один із найвидат-ніших творів українського музичного мистецтва. «Запорожець за Дунаєм» і нині залишається однією з найвідоміших українських опер.
С. Гулак-Артемовський. Фрагменти опери «Запорожець за Дунаєм»: Дует Одарки и Карася; Арія Андрія «Блаженний день, блаженний час»; Хор «Там за тихим за Дунаєм» (фінал)
Проаналізуйте засоби музичної виразності одного з фрагментів опери. Які враження викликав у вас фрагмент, що сподобався найбільше?
Видатний український композитор Микола Лисенко говорив: «...Моя рідна музична культура - це не займане ніким поле, якому потрібен свій орач і сіяч. Йому я й замислив присвятити свої скромні сили». Митець залишив величезний творчий спадок і у багатьох музичних жанрах досягнув вершини досконалості. Джерелом його творчості є українська народні пісня. Упродовж усього життя композитор збирав і творчо обробляв перлини народних мелодій. Згодом українські народні пісні по-новому звучали в операх композитора. Тематика опер Миколи Лисенка вражає розмаїттям: лірико-побутова («Наталка Полтавка») історико-героїчна («Тарас Бульба»), комічна («Ніч напередодні Різдва»), сатирична («Енеїда»), казкова («Коза-Дереза», «Пан Коцький», «Зима і Весна»).
Пригадайте відомі вам твори М. Лисенка, які звучали на уроках музичного мистецтва. Які з них вам найбільше запам'яталися І чому?
Як ви вважаєте, чому композитор писав опери лише на національні сюжети?
Особливе місце в оперному доробку композитора посідає «Наталка Полтавка». Саме в музиці М. Лисенка історія кохання селянської дівчини Наталки й Петра та їхня перемога над підступами Виборного і Возного отримала геніальне втілення. Вона виразила найкращі риси національного характеру - моральну чистоту, благородство і мужність головних героїв. їхні думки і почуття розкриваються через народні пісні, обробки яких здійснив сам композитор. Так, художній образ Наталки втілюється в піснях «Віють вітри, віють буйні...», «Ой я дівчина Полтавка».
М. Лисенко. Опера «Наталка Полтавка»: Пісня Петра «Сонце низенько»; пісні Наталки
Запитання та завдання
* У чому полягає особливість українського оперного мистецтва?
* Чим визначна творчість С. Гулака-Артемовського?
* Які народні твори стали окрасою опер М. Лисенка? Назвіть найвідоміші опери композитора.
Симфонічна музика - одна з найважливіших царин музичної творчості. За висловом Дмитра Шостаковича, вона «є володаркою музичного царства».
В українській симфонічній музиці простежується тісний зв'язок народної і професійної творчості. Мелодії українських народних пісень часто стають темами великих симфонічних творів. Одним із них є написана в XIX ст. «Українська симфонія» Михайла Калачевського, музика якої знайома вам із попередніх класів. Прослідкуйте за розвитком і взаємодією відомих мелодій - тем.
М. Калачевський. «Українська симфонія», II частина
Чи впізнали ви мелодії народних пісень? Які вони за характером звучання?
Чи є, на вашу думку, точки перетину в образному змісті творів М. Калачевського та В. Овчинникова?
Яскраві народні образи - жартівливо-задерикуватий («Дівка в сінях стояла») і задумливо-ліричний («Віють вітри, віють буйні») панують у музиці II частини «Української симфонії», виражаючи різні риси українського характеру.
Що ви дізналися про симфонічну музику в попередніх класах? Чим відрізняються жанри симфонії й інструментального концерту?
Наведіть приклади відомих вам симфоній І концертів, у яких звучать мелодії українських народних пісень.
У творчості українських композиторів XX ст. симфонічна музика також посідає вагоме місце. Один із найвидат-ніших майстрів цього жанру - Левко Ревуцький.
Левко Ревуцький - видатний український композитор. Жанрове розмаїття його творчості відзначається близькістю до української народної музики і класичних традицій.
Визначним твором композитора є Друга симфонія, створена 1927 року. Світ її образів - це картини природи, що пробуджується, народне свято, жартівлива сценка, масова хода.
Третя частина - святковий фінал, побудований на мелодіях двох українських народних пісень - «А ми просо сіяли» та «Ой на горі мак». Наприкінці фіналу звучить основна тема всієї симфонії та Першої частини - старовинна мелодія «Ой весна, весниця», що несе в собі відчуття свободи і руху вперед, увінчує фінал прославленням життєдайних сил природи і творчої праці.
Крізь роки ми проносимо вдячність своїм наставникам-учителям. Для них - наші натхненні пісні та глибока шана від вдячних учнів.
Запитання та завдання
* Доведіть, що зв'язок народної і професійної творчості є актуальним і для сучасної української музики.
* Поміркуйте, чому народна пісня часто використовується в симфонічній творчості.

ГДЗ 7 клас українська мова
Підручники 7 клас хімія