укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Водойми України: природні й штучні
17:19
Водойми України: природні й штучні

Водойми України: природні й штучні

Пригадай!  Яке значення води на Землі? Що таке водойми? Як позначають водойми на фізичній карті?
Водойми є цінним і важливим багатством нашої держави. Джерела, річки, озера, болота, ставки, водосховища і канали — це водойми суходолу. Багата Україна й на підземні води. її територію омивають два моря — Чорне й Азовське.
На території України є водойми з солоною водою і прісноводні. Водойми, які виникли в природі, називають природними, а створені людиною для певних потреб — штучними.
Неможливо уявити життя людей без води. її використовують для побутових потреб, зрошування полів, вирощування тварин, для роботи заводів і фабрик. Жодне виробництво не обходиться без води. З давніх-давен ріки використовували як судноплавні шляхи для перевезення вантажів і пасажирів. У водоймах люди ловлять рибу, займаються водними видами спорту. На узбережжях відпочивають, милуються красою природи.
На великих річках будують електростанції, найбільші з яких — на Дніпрі. Першою з них була зведена Дніпрогес.
На річках створюють великі штучні моря — водосховища, воду яких використовують для вироблення електроенергії, зрошування земель, споживання людьми та інших потреб. На найбільшій річці України споруджені Київське, Канівське, Кременчуцьке, Дніпродзержинське, Дніпровське і Каховське водосховища.
Довжина всіх водосховищ Дніпра становить понад сотні кілометрів, а ширина подекуди сягає 25-28 км.
Одним Із найдавніших нині діючих каналів в Україні є Північнокримський, який починається від Каховського водосховища на Дніпрі (поблизу Нової Каховки) і простягається на 400 км через Північний Крим на Керченський півострів.
На території України близько 20 тисяч озер. Майже в кожному селі є один або декілька ставків — штучних водойм, подібних до озер, але менших за розмірами. Озера й ставки використовують для розведення риби, водоплавної птиці, цінних хутрових звірів.
Із соляних озер видобувають кухонну сіль, а воду використовують з лікувальною метою.
Багата Україна і на підземні води. Вони утворюються внаслідок просочення частини талої і дощової води в землю. Легко проходячи крізь ґрунт і пісок, вода затримується глиною. Там вона збирається в підземні озера. У місцях, де глина близько підходить до поверхні землі (на дні ярів, балок, на схилах горбів, крутих берегів річок), вода витікає на поверхню. Так утворюється джерело. Джерельна вода холодна й чиста, адже проходячи через шар піску, вона очищається від домішок.
Найбільше запасів підземних вод на півночі І заході країни, менше — на сході і півдні.
Джерела, які містять цілющу воду, багату на різні солі, називають мінеральними. На території України виявлено понад 500 таких джерел.
Використовуючи воду для різних потреб, людина забруднює її. Стічні води з заводів і фабрик, сільськогосподарських ферм, каналізаційні води з будинків, потрапляючи у водойми, несуть загрозу життю рослин, тварин І людини. Забруднені водойми з часом міліють, а згодом можуть і зовсім зникнути. Тому їх треба оберігати від забруднення.
Поміркуйте! Чому ставки, водосховища і канали називають штучними водоймами?
Обговоріть! Як ви розумієте народну мудрість «Не плюй у криницю, бо прийдеш до неї пити водицю»?
Природні водойми, штучні водойми.
Перевір свої знання
1. На які групи поділяють водойми?
2. Яке значення відіграють водойми в житті людини?
3. Яку загрозу для живих організмів несе забруднення водойм?
4. Допоможи Дмитрикові скласти перелік заходів з охорони водойм від забруднення.
Зроби підсумки
Водойми поділяють на природні й штучні—створені людиною. Людина використовує водойми для різних потреб. Щоб зберегти водойми, треба піклуватися про їх чистоту.