укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 21 » Зародження мистецтва та релігійних вірувань
15:14
Зародження мистецтва та релігійних вірувань

Зародження мистецтва та релігійних вірувань

1. Які знания та вміння стали надбанням давнього кам'яного
Тривалий час учені вважали, що люди за найдавніших часів не мали жодних наукових знань і цілковито залежали від природи. Але нові знахідки археологів доводять, що це не зовсім так.
Життєво необхідними для людей тих часів були математичні знання. Мисливцям треба було вміти рахувати впольованих тварин, рибалкам - ділити між собою виловлену рибу. Для лічби вони використовували палички, камінці й, нарешті, вузлики.
Люди тих часів мали знання з біології та медицини. Вони вміли пускати кров, зашивати рани, знали лікувальні властивості рослин, уміли приймати пологи, лікувати переломи. Ті, хто знався на хворобах та способах їх лікування, передавали секрети цілительства своїм нащадкам. Переселяючись на нові землі, люди навчилися складати найпростіші карти місцевості, які допомагали мисливцям та мандрівникам. За доби пізнього палеоліту з'явилися перші календарі.
1. Яке, по-вашому, місце в колективі первісних людей належало носіям згаданих у тексті знань та вмінь? 2. Учені, які досліджують особливості розвитку суспільства, переконані, що нерівність виникла разом з людиною. Поміркуйте, чому?
2. Як виникло мистецтво?
Мистецтво - творче відображення, відтворення дійсності в художніх образах.
За доби пізнього палеоліту люди передавали красу навколишнього світу в малюнках, скульптурі, різьбленні по кістці, дереву, каменю. Саме тоді з'явилися оздоблені вжиткові ромі, прикраси (намиста, браслети). Так, на численних стоянках в Україні знайдено прикраси, виготовлені з каменю, морських черепашок, бивнів мамонтів. Вражають вишуканістю, зокрема, браслети з Мізин-ської стоянки на Чернігівщині. На підставі подібних знахідок учені твердять, що в кроманьйонську добу зародилося мистецтво.
Найдавніші малюнки розміщені здебільшого в печерах на висоті 1,5-2 м. Вони розташовані не лише на стінах, а й на стелі. Більшість картин -де зображення звірів та сцен полювання. Вражають уміння найдавніших художників передавати рух, їхня спостережливість, фантазія. Так, у печері Ле-Комбатель, що у Франції, знайдено близько 300 зображень мамонтів, бізонів, оленів, коней, ведмедів. Неподалік, у печері Фом де Гом, археологи відкрили цілу «картинну галерею» - 40 малюнків диких коней, 23 зображення мамонтів, 17 - оленів. «Картинна галерея» в печері Альтаміра (Іспанія), створена 15-12 тис. років тому, простягається більше ніж на 280 м і складається з безлічі просторих залів.
Учені встановили, що давні художники малювали або пальцем, умочуючи його в природні барвники, або паличкою, продряпуючи зображення по глині. Іноді контури малюнка оббивали на стіні печери кам'яним рубилом.
Висловте припущення, навіщо первісні люди створювали згадані в тексті зображення, різьблення тощо.
3. Що таке релігія? Якими були найдавніші релігійні вірування?
Слово релігія в перекладі з латини означає «святість, благочестя, предмет поклоніння». В основі релігії лежить віра в існування надприродних, божественних сил, які створили світ і людину.
Явища, які позначають словом «релігія», сягають кроманьйонських часів. Кроманьйонці вірили, що незвичної форми камені, скелі, дерева, інші витвори природи та людських рук можуть бути наділені надзвичайними властивостями. Люди вважали, що, задобривши ці предмети, можна, приміром, забезпечити собі успішне полювання або риболовлю. Учені називають такі уявлення фетишизмом.
Утілювалися згадані уявлення в певних діях мисливських ритуалах. Так, у печері Тюк д'Одюбер (Франція) виявлено дві глиняні фігурки бізонів, навколо яких збереглися відбитки босих ніг. Учені припускають, що в цих печерах мисливці влаштовували магічні танці та заклинання, щоб зачаклувати тварину.
Під час ритуальних дій досвідчені мис-ливці передавали молоді навички полювання, розповідали про особливості поведінки тварин.
Деякі мисливці, які полювали на певного звіра (наприклад, ведмедя, носорога, оленя), пов'язували свое життя з цією твариною так тісно, що навіть вважали, що походять від неї. Так складалася віра в походження від предка-тварини - тотемізм.
Часів давнього кам'яного віку сягає зародження традицій вшановувати родючість, утіленням чого є фігурки жінок.
Стародавні люди вірили в потойбічне життя, яке починається після смерті. Небіжчикові в могилу клали зброю, їжу та прикраси, бо вважали, що ці речі стануть йому в пригоді у світі мертвих. Так виник культ предків - поклоніння та вшанування пам'яті померлих родичів.
З найдавніших часів люди вірили, що грізні сили природи здатні впокорювати чаклуни та шамани. Віру в здатність окремих людей впливати на сили природи та на інших людей називають магією.
У побуті наших далеких предків існувала ціла низка заборон і правил, які регулювали їхнє життя. Ці заборони називають табу. Табу, наприклад, забороняло полювати в певний час, брати шлюб із близькими родичами тощо.
Оцініть себе
1. Яких часів сягають найдавніші твори мистецтва? Де знайдено найвідоміші з них?
2.  Витлумачте поняття та терміни: мистецтво, релігія, фетишизм, тотемізм, магія.
3. Виникнення яких видів мистецтва пов'язують Із життям первісних людей?
4. За якими знахідками вчені дізнаються, що за пізнього палеоліту людям були притаманні певні релігійні уявлення? Наведіть приклади найдавніших вірувань людей.
Що вас вразило в найдавніших пам'ятках? Чи про всі вияви творчості первісних людей ми знаємо? Чому? Які види мистецтва, на вашу думку, зародилися за первісної доби?