укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Земля - планета Сонячної системи
15:22
Земля - планета Сонячної системи

Земля - планета Сонячної системи

Пригадай! До якої групи планет належить Земля?
Розглянь малюнки. Яке місце займає Земля в Сонячній системі? Порівняй Землю за розмірами з Іншими планетами і Сонцем.
Земля — третя за віддаленістю від Сонця планета. Вона більша за Меркурій, Венеру і Марс, однак порівняно з планетами-гігантами і Сонцем видається крихітною. Як і інші планети, Земля має форму кулі й обертається навколо власної осі і навколо Сонця.
Земля — єдина планета Сонячної системи, на якій живуть рослини, тварини і люди. Три четвертих її поверхні займає Світовий океан і лише одну четверту — суходіл. У повітрі Землі є кисень — газ, необхідний для дихання всім організмам. Наявність повітря, води і помірна температура створюють сприятливі умови для життя.
Пригадай! Що таке глобус?
Розглядаючи зменшену в десятки мільйонів разів модель Землі — глобус, ти можеш переконатися, що вона обертається навколо своєї осі. Насправді наша планета не має такої видимої, як на глобусі, осі-стержня. Земна вісь — це уявна пряма лінія, навколо якої обертається Земля. Вона нахилена до площини орбіти під певним кутом. Вісь проходить через центр Землі і перетинає земну поверхню в двох точках, які називають полюсами. Верхня точка — це Північний полюс, а нижня — Південний. На однаковій відстані від полюсів проходить уявна лінія — екватор. Екватор поділяє Землю на дві півкулі: Північну (на глобусі — зверху) і Південну (знизу). Довжина екватора Землі — 40 тисяч кілометрів.
На поверхні планети ні полюси, ні лінія екватора ніяк не позначені. Як і земна вісь, вони існують лише уявно і зображаються тільки на глобусах і картах.
Знайди і покажи на глобусі вісь, Північний полюс, Південний полюс, екватор, Північну та Південну півкулі.
Поміркуйте!   Чому рослини, тварини й люди живуть лише на Землі?
Обговоріть! Чи могло б існувати життя на Землі, якби наша планета знаходилася ближче до Сонця?
Земна вісь, полюси Землі, екватор, Південна і Північна півкулі.
Перевір свої знання
1. Охарактеризуй Землю як планету.
2. Що таке земна вісь?
3. Що називають полюсами? Які полюси має Земля?
4. Що таке екватор?
5. На думку Наталочки, екватор поділяє Землю на два полюси. Чи права дівчинка? Поясни, чому.
Зроби підсумки
Земля — третя за віддаленістю від Сонця планета. Вона має кулясту форму і безперервно обертається навколо своєї осі та навколо Сонця. Земля має два полюси: Північний і Південний. Це точки, через які проходить уявна вісь Землі. Ще одна уявна лінія — екватор — поділяє планету на дві півкулі: Північну і Південну.
Цікавинка для допитливих
Доказом кулястої форми Землі стала навколосвітня подорож іспанських мореплавців під командуванням Фернана Магеллана 500 років тому. Мандрівники за три роки небезпечного плавання обігнули Землю і повернулися до рідних берегів.