укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 20 » Жанри образотворчого мистецтва
13:01
Жанри образотворчого мистецтва

Жанри образотворчого мистецтва

Ви вже знаєте, що образотворче мистецтво розподіляється на різні види - живопис, графіка, скульптура. Вони відрізняються один від одного матеріалами, технікою і засобами виразності. Проте в усіх видах мистецтва існує також і поділ на жанри. Слово «жанр» - французьке, воно означає «рід», «різновид» .
Поділ на жанри існує в усіх видах образотворчого мистецтва. Та найяскравіше він виявляється в живописі, де розмежування иідбунастьєя за предметом зображення. Найвідоміши-ми з них є зображення природи, краєвидів - пейзаж, речей - натюрморт, людини - портрет. Анімалістика - це зображення тварин, флористика - квітів, рослин. Події життя відтворює сюжетно-тематична картина. Вона своєю чергою може бути історичною (такою, що відтворює історичні події)» батальною (зображує  сцени  війни),  побутовою (відтворює повсякденні справи, побут, свята). Події з Біблії та Євангелія стають сюжетами для біблійних {релігійних) картин. Художники різних епох захоплювалися міфами Давньої Греції і Давнього Риму, створюючи міфологічні картини. Існує також інтер'єрний живопис.
Усі ці жанри є можливими також у графіці - як станковій, так і книжковій. Адже книжка може вміщувати портрети дійових осіб або пейзажі (особливо часто за допомогою цього жанру ілюструють поезію). Якщо книжка розповідає про тварин, її доповнюють графічними творами в жанрі анімалістики. Але більшість ілюстрацій, звичайно, належить до побутового, історичного чи батального жанрів, адже передає найважливіші, найзахоплюючіші епізоди сюжету.
У скульптурі розподіл на жанри дещо інший. Тут також є портрет і анімалістика, сюжетні композиції (особливо в різних різновидах рельєфу). Проте окреме місце посідають ще монументи (пам'ятники).
В одному творі мистецтва можуть поєднуватися риси, притаманні різним жанрам. До речі, найчастіше саме так і буває. Наприклад, портрет краще виглядає на тлі пейзажу і може доповнюватися натюрмортом із речей, які розповідають дещо про професію, захоплення і смаки моделі. Авторам сюжетно-тематичних картин також важко було б позбавити свої твори портретів (адже вони мають зробити своїх персонажів характерними й виразними) і пейзажів або інтер'єрів, на тлі яких відбуваються події їхніх картин, рисунків чи гравюр.
Класифікація за жанрами остаточно склалася в мистецтві досить давно, у XV-XVI століттях. Такою вона збереглася і донині. У різні часи найважливіше місце в образотворчому мистецтві посідали різні жанри.
1. Які жанри ви можете назвати?
2. Чому поділ на жанри в живописі та графіці є однаковим, а в скульптурі - іншим?