укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 1 » Жива природа Антарктиди
17:02
Жива природа Антарктиди

Жива природа Антарктиди

Пригадай! Які особливості погоди характерні для Антарктиди? Які умови необхідні для життя рослин і тварин?
В Антарктиді дуже суворі природні умови. Більша частина материка — це зона сухих і холодних антарктичних пустель, тому тут не зустріти ні рослин, ні тварин. Сильні морози, обмаль вологи, брак світла й тепла, мінімум ґрунтів — усе це не сприяє росту рослин.
Рослини і тварини трапляються лише в оазисах Антарктиди — ділянках на узбережжях материка і островах, які влітку встигають трохи прогрітися та звільнитися від снігу й льоду. На вологих каменях улітку ростуть дуже дрібні мохи та лишайники. У них немає справжніх коренів—вони здатні вбирати воду всією поверхнею. Взимку ці рослини витримують промерзання І після відтавання залишаються живими. Лише на півдні Антарктичного півострова зростають два види квіткових рослин — антарктична волосяна трава і антарктична гвоздика.
Найпоширеніші тварини Антарктиди — пінгвіни. Ці птахи не літають. їхні короткі крила схожі на ласти, тому вони добре плавають і пірнають. У пінгвінів товстий шар підшкірного жиру й густий пух, що допомагають їм переносити холод. Живляться пінгвіни рибою, молюсками і рачками, яких дорослі птахи здобувають у воді. Живуть великими колоніями. На материку можна побачити як маленьких пінгвінів Аделі, так І найбільших — Імператорських, масою близько 50 кг і висотою понад 1 м. Вони виводять своїх пташенят у найсуворішу пору антарктичної зими. Самка відкладає одне яйце, а самці носять його на ногах під складкою жиру протягом двох місяців, допоки пташеня не вилупиться. Весь цей період вони не їдять. Щоб зберегти тепло, пінгвіни збираються у величезні групи. Самки знаходять їжу в океані і годують своїх дитинчат, упізнаючи їх за голосом, до літа — допоки не з'явиться багато корму І пташеня не навчиться здобувати його самостійно. Іноді на пінгвінів у воді полюють косатки або морські леопарди.
Улітку на прибережних скелях гніздяться баклани, буревісники, поморники, альбатроси. Поморники можуть нападати на інших птахів, відбирати в них їжу, живитися їх яйцями та пташенятами.
На айсберги і крижані береги материка виходять для розмноження моржі і тюлені. Найбільші з них — морські слони: вони мають довгий висячий ніс, що нагадує хобот. Великі дорослі самці сягають майже шести метрів у довжину і важать більше трьох тонн. Коли їм загрожує небезпека, самець задирає вгору свій хобот і видає грізний рев. Морські слони живляться рибою і кальмарами. На них іноді нападають косатки, морські леопарди.
Морський леопард — один з найпоширеніших тюленів в Антарктиці. Живиться дрібними рачками, рибою, птахами. У воді полює і на інших тюленів.
У прибережних водах улітку швидко ростуть мікроскопічні водорості, які є їжею для дрібних рачків — антарктичного крилю. Дрібними рачками живляться риби, птахи, тюлені й кити. Китів в антарктичних водах більше, ніж будь-де на Землі. Серед них є найбільші тварини світу — сині кити, довжина тіла яких сягає 33 м, а маса — 150 тонн. Живе кит майже 80 років, щоденно з'їдаючи приблизно 4 т дрібних рачків.
Багато видів тварин Антарктиди перебувають під охороною, оскільки їх кількість у прибережних водах материка значно скоротилася через надмірний вилов людиною.
Поміркуйте!   Чому життя тварин материка пов'язане з морем? 
Обговоріть! Чому більша частина Антарктиди — це зона
антарктичних пустель?
Перевір свої знання
Як мохи й лишайники пристосувалися до життя в Антарктиці?
2. Які птахи живуть на материку?
3. Як пінгвіни пристосувалися до суворих умов Антарктиди?
4. Допоможи Дмитрикові розподілити тварин на дві групи: поморник, синій кит, морський слон, імператорський пінгвін. Поясни свій вибір.
Зроби підсумки
Антарктида — льодова пустеля. Живий світ материка дуже бідний. Життя рослин і тварин зосереджено на узбережжі.
Підготуй проект «Цікавий світ материка, на який я хочу потрапити».

Перевір свої досягнення
1.  Вкажи найбільший і найглибший з океанів Землі. 
А. Тихий                 
Б. Атлантичний          
В. Індійський
2.  Вкажи материк, розташований на Південному полюсі Землі.
А. Австралія          
Б. Антарктида            
В. Африка
3.  Вкажи материк, який складається з двох частин світу.
A. Євразія
Б. Південна Америка
B. Північна Америка
4.  Вкажи материк, на якому протікає річка Амазонка.
A. Австралія
Б. Південна Америка
B. Північна Америка
5.  Вкажи найжаркіший материк Землі.
А. Євразія              
Б. Австралія               
В. Африка
6.  Вкажи материк, на якому живуть кенгуру.
A. Південна Америка 
Б. Австралія
B. Африка
7.  Вкажи материк, на якому живуть пінгвіни.
А. Антарктида      
Б. Австралія               
В. Африка
8.  Вкажи найбільший материк Землі.
А. Євразія              
Б. Австралія               
В. Африка