укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 9 » Значення гігієни житла для здоров'я людини
12:23
Значення гігієни житла для здоров'я людини

Значення гігієни житла для здоров'я людини

Опорні поняття: гігієна житла, роль повітря, вологість повітря, вологе прибирання, температура житлових приміщень, освітлення.
Житло — одна з основних потреб людини, яка виникає з моменту її народження і зберігається протягом усього життя. Будинок, квартира, дача, гуртожиток, готель — усе це різні типи житла, які призначені для постійного або тимчасового проживання сучасної людини.
Головним призначенням житлових приміщень завжди був і залишається захист людини.
Науковці стверджують, що житлом первісної людини була печера.
Згодом з'явилися тимчасові житлові споруди з дерева, землі, каменю, а іноді й кісток мамонтів, адже первісні люди подовгу не залишалися на одному місці. У пошуках їжі вони постійно переходили з одного місця на інше.
У місті Межиріччя, неподалік від Києва, у 1965 р. було знайдено таку житлову споруду. За оцінками вчених, вік цієї оселі дорівнює приблизно 15 тис. років. Це житло було зроблене з кісток мамонта.
Для первісної людини житло слугувало лише захистом від несприятливих метеорологічних умов (холоду, вітру, спеки, атмосферних опадів).
Нині житло стало ще й місцем відпочинку, навчання, виховання, роботи тощо.
Тісний зв'язок між умовами, у яких проживає людина, і її станом здоров'я Є давно відомим фактом.
Гігієна житла — це забезпечення комфортних для людини умов, порядку і чистоти в житловому приміщенні.
Як саме створити умови для. того, аби людина, повернувшисьіз роботи, змогла відновити свої моральні и фізичні сили?
Розпочнемо з повітря. Через легені людини за добу проходить близько 15—17 м* повітря, це повітря мас бути чистим і свіжим. На жаль, у наших квартирах і будинках існує багато джерел забруднення повітря, і передусім — це пил. Дуже маленькі й надзвичайно легкі часточки пилу, які містять різні шкідливі речовини, потрапивши в легені людини разом із повітрям, можуть викликати різні захворювання.
Найкращим помічником у боротьбі з пилом є вологе прибирання його слід проводити раз, а краще два рази на тиждень. Найбільше пилу збирається на поверхні килимів і м'яких меблів. Тому не забувайте хоча б раз на тиждень їх пилососити.
Досить часто джерелом забруднення повітря в наших оселях є кухня, де готується їжа. Дрібні краплі жиру і кіптяви створюють неприємний специфічний запах, утворюється багато водяної пари. Якщо у вашій кухні немає витяжки, бажано під час приготування їжі кватирку тримати відкритою, а двері в житлову кімнату закритими.
Надмірний або недостатній вміст вологи в повітрі здатний непомітно і поступово знизити імунітет людини, погіршити стан шкіри, підвищити втомлюваність.
Для вимірювання вологості повітря використовують гігрометр (мал. 217).
Гігрометри бувають різних типів, найпростішим вважається волосяний гігрометр. Принцип дії волосяного гігрометра полягає у здатності натягнутої знежиреної людської волосини змінювати свою довжину залежно від вологості повітря.
Кількісно вологість повітря визначають відносною вологістю. Скажімо, якщо стрілка гігрометра вказує на позначку «73» — це означає, що відносна вологість становить 73 % (у повітрі міститься 73 % від максимально можливої для даної температури повітря кількості водяної пари).
Для того щоб людина почувалася комфортно, відносна вологість повітря повинна становити 50—70%.
Підвищення температури в приміщенні, особливо взимку, як правило, супроводжується зменшенням вологості. У цьому разі рекомендується використовувати електричні зволожувачі повітря (мал. 218). За відсутності зволожувача повітря можна скористатися звичайною тарілкою, наливши в неї води і поставивши біля радіатора центрального опалення.
Очистити повітря вашого житла, змінити вологість повітря допоможе щоденне провітрювання. Провітрювання слід проводити не один раз на добу, а як мінімум 4—5. Для кожного провітрювання буде достатньо 5—10 хвилин. Особливо часто слід провітрювати ті кімнати, де скупчується багато вологи, наприклад, кухню, ванну чи будь-яке інше приміщення після тривалого перебування в ньому людей. Якщо ви забудете про провітрювання, то наше вікно нагадає про це— воно запітніє. Це перша ознака того, що повітря у вашій оселі надмірно насичене вологою, і тому час відкрити вікна або кватирки навстіж.
Пригадайте, як приємно після зимової прогулянки повернутися до затишної, теплої оселі. Пояснення просте: важливою умовою для гарного самопочуття людини є температура повітря.
Якою ж має бути температура у вашій оселі, аби ви почувалися комфортно? Найбільш комфортною для житлових приміщень у теплу пору року вважають температуру повітря 20—25 °С, у холодну пору — відповідно 20—22 °С. При цьому різниця температур біля вікна і протилежної до нього стіни не повинна перевищувати 2 °С.
Серед факторів зовнішнього середовища, які впливають на організм людини, також одне з перших місць займає освітлення. Воно діє не тільки на органи зору, а й на організм у цілому, впливаючи на різноманітні процеси обміну речовин (мал. 219).
Освітлення буває природним і штучним.
►  Природне освітлення — це світло, яке ми отримуємо вдень від сонця.
Сонячне проміння має велике біологічне та психологічне значення, під його впливом прискорюється ріст тканин, покращується обмін речовин, змінюється хімічний склад крові, поліпшується самопочуття й робота внутрішніх органів людини.
Крім природного, у житлових приміщеннях повинно бути достатнє штучне освітлення.
► Штучне освітлення житлових приміщень отримують від штучних джерел світла.
У наш час — це в основному електричні лампи розжарення або люмінесцентні лампи. Недостатнє або неправильно обладнане штучне освітлення порушує функції ока, викликає стомлюваність, знижує працездатність. Найбільш доцільними для житла є світильники рівномірно розсіяного світла.
Дуже важливо в житловому приміщенні правильно організувати освітлення робочого місця. При цьому світло має падати зліва — тінь від руки не повинна заважати процесу письма (мал. 220).
Гарну допомогу в покращенні гігієни житла надають домашні рослини. Вони виділяють кисень і поглинають вуглекислий газ, очищують повітря від мікробів і пилу. Крім того, як стверджують учені, кімнатні рослини здатні поліпшити наше самопочуття, підвищити функціональний стан організму, стимулювати його працездатність і захисні сили. Слід пам'ятати і про те, що рослини, випаровуючи вологу з поверхні листя, зволожують надмірно сухе повітря приміщень.
Чи добре засвоїли?
1.  Які гігієнічні вимоги ставляться до житла?
2.  Яким повинно бути освітлення житлового приміщення?
3.  Яка температура має бути в житловому приміщенні?
4.  Яка відносна вологість повітря повинна бути в житловому приміщенні?

Режим харчування підлітка