укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Серпень » 30 » Знамениті літературні сюжети у творах майстрів різних мистецтв
17:37
Знамениті літературні сюжети у творах майстрів різних мистецтв

Знамениті літературні сюжети у творах майстрів різних мистецтв

Збірка Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки» справила величезний вплив на українську й російську культуру. Зокрема, на основі повісті «Ніч перед Різдвом» виникло чимало відомих нині творів інших видів мистецтв.
У другій половині XIX ст. за повістю «Ніч перед Різдвом» створили опери видатні російські композитори Петро Чай-ковський і Микола Римський-Корсаков.
Опера Чайковського спочатку називалася «Коваль Вакула». Однак згодом автор доопрацював її і представив публіці під назвою «Черевички» (1885). Композитор використав у своєму творі широку палітру української народної музики — від неквапливої думи до запального гопака (танок Чорта й Солохи). Український світ в опері розкрито через задушевно-ліричну й жартівливо-комічну музичні теми, суголосні властивостям національної душі в гоголівській повісті. «Черевички» називають найсвітлішою оперою Чайковського.
Опера Римського-Корсакова «Ніч перед Різдвом» з'явилася за десять років після «Черевичків». Її автора цікавили передусім фантастичні, казкові елементи повісті.
Важливе значення мали для композитора й змальовані Гоголем народні обряди, які, на його думку, зберігали живий і плідний зв'язок з язичницькими1 повір'ями давніх слов'ян. Відтворюючи язичницьке світобачення, Римський-Корсаков наголосив на спорідненості фантастики й дійсності, життя природи й людини.
І.Як ви гадаєте, що спонукало   Чайковського   змінити   назву опери, написаної на основі гоголівської повісті? 2. Прослухайте уривки згаданих музичних творів і підготуйте стисле повідомлення про них.
Повісті  Гоголя стали  джерелом  натхнення для  відомого
російського художника  Іллі   Рєпіна. Уродженець міста Чугуєва (Харківська область) і нащадок козацького роду, він добре знав традиції українського народу й нерідко звертався до них у своїй творчості. У річищі української теми митець написав полотно «Вечорниці», яке перегукується з картинами українського світу, створеними в гоголівських повістях.
1.  Пригадайте, що такс вечорниці. Розгляньте репродукцію картини Репіна.
2. Опишіть приміщення, у якому відбувається гуляння, зображене художником. Хто бере участь у вечорницях? Опишіть убрання й настрій цих персонажів.
3. Опишіть танок, який виконують парубок і дівчина на передньому плані картини, визначте його характер. Обґрунтуйте відповідь деталями картини.
4. Чим зображена на картині Рєпіна танцюристка схожа на Оксану з повісті Гоголя? Обґрунтуйте свою думку.
У 1961 р. режисер Олександр Роу зняв кінофільм «Вечори на хуторі біля Диканьки», узявши за основу сюжет гоголів-ської   «Ночі   перед  Різдвом».   Завдяки   напрочуд  вдалому акторському складу, спеціальним ефектам, гумору й точному відтворенню святкової атмосфери  повісті ця стрічка зажила слави шедевра радянського кінематографа.
Радянські кінематографісти й мультиплікатори не обійшли увагою І пригодницький роман Стівенсона «Острів Скарбів». Найкращою серед кіноробіт визнано трисерійну однойменну стрічку режисера Володимира Воробйова (1982), що майже буквально відтворює літературний твір. Ролі двох центральних персонажів — Гокінса й Сіл-вера — у ній блискуче виконали юний Федір Стуков і відомий актор Олег Борисов.
Безперечно, цікавою є також експериментальна мультиплікаційно-ігрова стрічка «Острів Скарбів», створена на студії «Київнаук-фільм» під керівництвом режисера Давида Черкаського (1988). Сюжет мультфільму насичений комічними музичними номерами, у яких поєдналися елементи кіно та анімації.
Тривалу екранну історію має твір Діккенса «Різдвяна пісня в прозі...». Перша його кіноверсія — німий фільм «Скрудж, або Примара Марлі» (режисер Вол/пер Буф) — побачила світ 1901 р. А найсучаснішою на сьогодні екранізацією є американський фільм «Різдвяна історія» режисера Роберта Земекіса (2009). Цю стрічку, що успішно поєднала основні ідеї повісті із сучасними технічними ефектами, схвально сприйняли глядачі різних країн.
1. Розгляньте кадри з екранізацій літературних творів і визначте, які епізоди на них зображено.
2   Які риси хіір.іктіфів персонажіп відбилися в поданих кадрах?
Підсумкові запитання і завдання
Перший рівень
1.  Назвіть головного героя повісті "Різдвяна пісня в прозі...".
2.  Як називається повість, у якій ідеться про кохання коваля Вакули до красуні Оксани? Хто автор цього твору?
3.  Що такс пригодницький роман? Наведіть приклади таких творів.
Другий рівень
1.  Який з авторів, згаданих у третій частині підручника, був пов'язаний з українською культурною традицією? Як цей зв'язок позначився на творчості письменника?
2.  У яких епізодах роману «Острів Скарбів* виявилася сміливість Джима Гокінса?
3.  Що таке композиція літературного твору? Схарактеризуйте композицію "Різдвяної пісні в прозі...".
Третій рівень
1. У яких рисах характеру й особливостях поведінки Сілвера розкрито його непересічну вдачу?
2.  Перечитайте авторську характеристику Скруджа, подану на початку "Різдвяної пісні в прозі...": «Скрудж був справжній "жмикрут"; він умів міцно схопити людину як кліщами, придушити, скрутити, гребти». Обґрунтуйте її прикладами з твору. Як риса характеру, наголошена автором, позначилася на житті героя і його стосунках з оточуючими? Чим вона була зумовлена?
3.  Схарактеризуйте фантастичних персонажів, змальованих у творі «Ніч перед Різдвом». Назвіть їхні казкові, життєподібні Й кумедні риси.
Четвертий рівень
1.  Порівняйте образи Сілвера й Гокінса. У чому вони протиставлені один одному? Які шляхи досягнення поставленої мети уособлюють названі персонажі?
2.  Які відкриття зробив Скрудж під час фантастичних мандрівок? У чому полягає його духовне переродження? У чому воно виявилося?
3.  Які українські народні традиції, звичаї, вірування та уявлення відбилися в повісті «Ніч перед Різдвом*?
Клуб книголюбів
1.  Пофантазуйте! Спочатку роман «Острів Скарбів» мав назву «Корабельний кухар». Однак, зваживши на пораду видавця, автор її змінив. Як ви гадаєте, чому першу назву було визнано невдалою? Який Із заголовків вам більше подобається? Поясніть свій вибір.
2.  Як у повісті «Різдвяна пісня в прозі...» розкрито цінність сімейних стосунків і домашнього вогнища? Наведіть приклади з твору.
3.  Чому історію кохання Вакули й Оксани Гоголь розгортає на тлі Різдвяних свит? Що споріднює повість «Ніч перед Різдвом» з фольк-лорною казкою? А чим вони відрізняються?
4. Групова робота. Завдання для першої групи. Порівняйте! Порівняйте сюжети «Різдвяної пісні в прозі...» Діккенса та «Ночі перед Різдвом» Гоголя. Визначте спільне й відмінне в цих творах. Завдання для другої групи. Підготуйте інсценізацію уривка одного з творів, уміщених у третій частині підручника.
Завдання для третьої групи. Підготуйте «реквізит»1 для гри «Упізнай літературний твір за зображеною в ньому річчю». Складіть перелік запитань, які допоможуть визначити, чи добре ваші однокласники знають художні тексти, у яких згадано той чи той предмет (наприклад: «Де вперше з'являється ця річ?»; "Кому вона належить?»; «Які події пов'язані з цим предметом?» тощо).
Теми творів
1.  «Різні шляхи до однієї мети: образи Джима Гокінса й Джона Сілвера в романі Стівенсона "Острів Скарбів"».
2.  «Чудо Різдва в повісті Діккенса "Різдвяна пісня в прозі..."».
3.  «Перемога кохання над життєвими перешкодами и силами зла в повісті Гоголя "Ніч перед Різдвом"».

Ніч перед Різдвом (частина 1)
Ніч перед Різдвом (частина 2)