укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2015 » Квітень » 12 » § 12. Маркування споживчих товарів
10:57
§ 12. Маркування споживчих товарів

§ 12. Маркування споживчих товарів

ОБГОВОРІТЬ У ТВОРЧИХ ГРУПАХ
З чого починається вибір товару? На що ви звертаєте увагу, коли вибираєте товар?
Для того, щоб споживач міг швидко знайти те, що потрібно, виробники продукції наносять на товар маркування.
Маркування - це комплекс написів, умовних позначень та зображень, які розміщені на зовніїпній упаковці, етикетці. До виробників ставиться вимога надання якнайповнішої інформації про вироби, які вони виготовляють: термін придатності, склад, протипоказання, виробник, адреса виробника, офіційні імпортери, контактні дані та ін. Це велика кількість інформації, на розміщення якої потрібно багато місця.
Як позначають інформацію про товар
Для позначення інформації про товар використовують спеціальні символи. Усі умовні позначки (символи) на етикетках можна об'єднати в групи за інформацією, яку вони несуть:
Що таке екологічні символи
Екологічні символи інформують про екологічність продукції в цілому: відсутність речовин, що призводять до зменшення озонового шару навколо Землі; можливість утилізації предметів ужитку з найменшою шкодою для довкілля; ідентифікація натуральних продуктів харчування (органічне виробництво).
Сьогодні у світі використовують понад ЗО знаків, що засвідчують екологічну чистоту товарів. їх може отримати лише та компанія, що пройшла спеціальну експертизу і підтвердила екологічну безпеку своєї продукції у сертифікаційній системі, що входить до складу міжнародної організації Глобальна мережа екологічного маркування (GEN).
Знаки, що гарантують органічне походження продукції. Органічний продукт - це продукт, при виробництві якого не використовувалися синтетичні добрива, пестициди, отрутохімікати, гормони, стимулятори росту, підсилювачі смаку, консерванти, штучні добавки, генетично модифіковані продукти (ГМО). Продукт визнається органічним тільки після проходження спеціальної сертифікації.
Екологічні знаки, які використовують в Україні. Законодавством України заборонено використовувати у маркуванні товарів такі твердження, як «екологічно чистий», «екологічно безпечний», «зелений» тощо, якщо вони документально не підтверджені.
Які знаки вказують на відповідність стандартам якості й безпеки
Знак відповідності - спеціальний знак на товарі або його упакуванні, який засвідчує відповідність цього товару певному стандарту, вимогам сертифікаційних організацій. Знаки відповідності бувають національними, міжнародними, а також галузевими або призначеними для певної групи товарів.
Які символи повідомляють про склад продуктів та особливості користування
Пригадай
Назви корисні харчові продукти.
На що ти звертаєш увагу, вибираючи харчові продукти у продуктових крамницях?
Па будь-якій етикетці харчового продукту завжди вказується його склад. Поряд із звичними для нас словами сіль, цукор, вода наносять і спеціальні знаки, цифри.
Індекс Е та його значення. Вибираючи товар, слід звертати увагу на його склад - чи є там харчові добавки. їх додають до продуктів харчування в невеликих кількостях для підсилення смаку, аромату, кольору чи форми, а також для збільшення термін)' придатності. Для класифікації харчових добавок у країнах Європейського Союзу розроблена система нумерації: кожна добавка має свій номер, що починається з літери Е (від Europe):
Е 100-182-барвники Е 200-299 - консерванти
Е 300-399 - антиоксиданти, які зменшують швидкість окиснення продуктів харчування 
Е 400-499 - стабілізатори, що зберігають задану консистенцію харчових продуктів 
Е 500-500 - емульгатори, що підтримують належну структуру продуктів харчування 
Е 600-699 - підсилювачі смаку та аромату
Е 700-799 - запасні індекси
Е 800-899 - зменшують створення зайвої піни в харчових продуктах 
Е 1000-1999 - харчові глазурі, підсолоджувачі, реагенти, що запобігають черствінню тощо
Вплив будь-якої хімічної речовини на організм людини залежить як від індивідуальних особливостей організму, так і від кількості речовини. Для кожної добавки, як правило, визначається допустима добова доза споживання. Варто запам'ятати, що найбільше харчових добавок у м'ясних і кондитерських виробах, фастфуді, а також у продуктах, що мають значний строк придатності. Найменше - у крупах і хлібобулочних виробах. їх практично немає в овочах і фруктах. Тобто рецепт традиційний: помірне і здорове харчування, і тоді боятися нічого. Однак стабільне перевищення добової дози споживання деяких речовин загрожує серйозними наслідками - від тахікардії, головного болю, задишки, алергії - до надмірної ваги, порушення функції нирок і сітківки ока, а у вагітних жінок - порушення розвитку плода.
Які інформаційні знаки та позначки наносять на етикетку
Є кілька груп знаків та позначок, які наносять на етикетку, упакування чи на сам товар.
Попереджувальні (застережні) знаки покликані забезпечити безпеку споживача й довкілля під час експлуатації нехарчової продукції. Вони можуть включати сигнальні слова «НЕБЕЗПЕЧНО!» (високий ступінь ризику, висока ймовірність смерті або тяжких ушкоджень) та «ОБЕРЕЖНО!» (середній ступінь ризику й потенційна загроза завдання збитків здоров'ю людей і довкіллю).
Експлуатаційні знаки інформують споживача про правила експлуатації, способи догляду, монтажу й налагодження споживчих товарів.
Що таке штрихове кодування
Штрихове кодування (штрих-код) належить до службової інформації. За штрих-кодом можна визначити країну-виробника (наприклад, Україна - 482, Білорусь - 481, Китай - 690-693, Польща - 590, Туреччина - 869, Росія - 460-469) та перевірити автентичність (оригінальність, відповідність) товару.
Виробники друкують етикетки зі штрих-кодом за стандартом міжнародної організації EAN International, який складається з 13 цифр.
1. Код країни.
2. Код виробника.
3. Код товару.
4. Контрольна цифра.
5. Знак товару, виготовленого за ліцензією. 
Як перевірити автентичність товару
1. Додати числа, що стоять на парних місцях: 0 + 4 + 7 + 3 + 7 + 0 = 21.
2. Отриману суму помножити на 3:21x3 = 63.
3. Додати числа, що стоять на непарних місцях, без контрольної циф-ри:4 + 4 + 5 + 2 + 0 + 2 = 17.
4. Додати числа, отримані в пунктах 2 і 3: 63 + 17 = 70.
5. Відкинути десятки: одержимо 0.
6. Від 10 відняти отримане в п'ятому пункті число: 10 - 0 = 10.
Якщо отримана після обчислення цифра не збігається з контрольною цифрою у пгтрих-коді, це означає, що товар зроблений незаконно.
1. Про що ти можеш дізнатися, вивчивши етикетку?
2. Що таке маркування?
3. Які групи символів використовують на маркуванні?
4. Для чого використовують екологічне маркування?
5. Що таке індекс Е?
6. Про що говорить штрих-код на товарі? Як за його допомогою перевірити автентичність товару?
ВИВЧЕННЯ ЕТИКЕТКИ (робота у групах)
Обладнання: етикетки та упаковки різних товарів. 
Послідовність виконання роботи
1. Розгляньте етикетку промислового товару (шкарпетки, куртка, сорочка) та упаковку з групи продовольчих або побутових товарів (сік, коробка цукерок, зубна паста).
2. Визначте, яку інформацію можна отримати з етикеток і упаковок:
• назва товару
• виробник, його адреса
• склад
• термін споживання/придатності
• попереджувальна інформація
• інформація про догляд за товаром тощо
3. Обговоріть зібрану інформацію.
4. Дайте відповіді на запитання:
Чи має значення розмір, колір етикетки ?
Як кріпиться етикетка до товару (приклеєна, пришита, прикріплена шпилькою...)?
Чи містить етикетка, крім цифр і слів, інші зображення, знаки? Що вони означають?
5. Визначте різницю між етикетками промислових товарів та упаковками продовольчих і побутових товарів.
6. Висновки запишіть у зошиті.
ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ
Придумайте та намалюйте власну етикетку на виріб, який ви виготовляли. 

Решебник ответы 7 класс по украинскому языку, математике
Новые учебники 7 класс 2015 алгебре, информатике