укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 23 » Будова молодої рослини
12:45
Будова молодої рослини

Будова молодої рослини

Квіткові рослини (ті, які утворюють квітки) складаються в різноманітних органів. Основні органи» які забезпечують їх життя є вже у проростка — молодої рослини, яка щойно розвинулася із насінини (мол. 66). Наприклад, у квасолі під час проростання (мол. 57) добре помітні дві овальні частинки насінини— сім'ядблі, які розміщені одна навпроти одної. Між сім'ядолями знаходяться дна ще не розгорнуті листки першого пагона* Вони розгорнуться згодом» водночас із видовженням пагона. Циліндрична частина проростка під сім'ядолями — це підсім'я&бльне коліно. В нижній частині воно переходить у перший корінь рослини.
Якщо у квасолі звичайної сім'ядолі розгортаються над поверхнею ґрунту і зеленіють, то в інших рослин, наприклад у бобів і гороху, залишаються у шкірці насінини в глибині ґрунту. Дві сім'ядолі розвиваються у багатьох, але не в усіх рослин. Часто, яв у цибулі, пшениці тощо, проросток мас лише одну сім'ядолю, а у хвойних їх буває більше десяти. Вище від сім'ядоль формується перший пагін рослини (мал. 58, а). Пагін складається із стебла з розміщеними на ньому листками. Перший корінь і перший пагін проростка називають» відповідно, головним коренем і головним пагоном. Па верхівці як кореня, так і пагона знаходяться точки росту, в яких вони наростають у довжину.
Як правило, у рослини розвивається більше одного кореня і більше одного пагона завдяки галуженню — утворенню бічних пагонів та коренів. На головному корені розвиваються бічні корені. На головному пагоні» на стеблі над місцем прикріплення листків закладаються бруньки—зачаткові бічні пагони* Якщо корінь розів'ється на підсім'ядольному коліні, стеблі або на листку» то його вважають додатковим (мол. 58, б). Так само додатковими є і пагони, що часом виникають на коренях і листках.
Підсім'ядольне коліно і сім'ядолі не зберігаються у дорослої рослини, а її тіло складають корені і нагони. їх вважають основними органами рослин, оскільки все, що наше око бачить у квіткової рослини (аж доки вона не починає цвісти), — це різноманітні варіанти коренів, пагонів та їхніх частин.
Підсумки
1. Молодий проросток квіткової рослини складається із сім'ядолей, підсім'ядольного коліна, першого кореня і першого пагона рослини.
2. Кількість сім'ядолей у проростка різна, вона залежить від виду рослини.
3. У дорослої квіткової рослини сім'ядолі і дід сім'ядольне коліно не вберігаються» а тіло аж до цвітіння складається лише в коренів і пагонів, які вважають основними органами рослини.
Орган, проросток, сім'ядолі, підсім'ядольнє коліно.
1. З яких частин складається проросток квіткової рослини?
2. Що таке сім'ядолі і підсім'ядольнє коліно?
3. Чому корінь і пагін вважають основними органами рослини?
4. Як класифікують корені і пагони за місцем їхнього утворення?
Чи у всіх рослин а короні і патом?
Наявність коренів і пагонів властива не всім рослинам, а лише тим, які мають найскладнішу будову. У деяких менш складних рослин, наприклад у мохів, трапляються пагони, але відсутні корені. А у частини багатоклітинних рослин відсутні не лише корені, але й пагони. їхнє тіло може складатися із пластинчастих або циліндричних гілочок, яку багатоклітинної водорості ульви (мал. 54).

Багатоклітинні водорості: ульва, хара