укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 4 » Догляд за виробами з вишивкою
16:03
Догляд за виробами з вишивкою

Догляд за виробами з вишивкою

Опорні поняття: чищення, прання, просушування, прасування, зберігання.
Довершений, ошатний вигляд готового виробу залежить від остаточної його обробки, від правильного догляду за ним, який включає чищення, виведення плям, прання, просушування, прасування, зберігання.
Ти вже знаєш, як доглядати за виробами з аплікацією. Догляд за вишитими виробами має свої особливі правила, які важливо не лише знати, але й дотримуватися.
Чищення. Після закінчення вишивання виріб очищують від пилу, ворсинок, шматочків ниток тощо. Для цього використовують різні щітки та липкі ролики для чищення виробів із текстильних матеріалів (мол. 119).
Виведення плям. На виробах із вишивкою, як і на будь-яких інших виробах, можуть утворитися плями. Видаляти їх найкраще відразу, адже чим давніша пляма, тим важче її видалити. Видаляють плями спеціальними засобами або простими засобами, які є під рукою, і лише після цього їх перуть. Спосіб виведення плям вибирають залежно від їхнього походження.     Плями від фруктів, ягід промивають теплою водою з розчином оцту (1 столова ложка на 1 склянку води) або перекису водню (2 чайні ложки на 1 склянку води).
•     Плями від шоколаду промивають добре підсоленою водою або розчином нашатирного спирту.
•     Плями від воску зіскоблюють, потім на їх місце кладуть зволожену тканину, на неї шар паперу і прасують гарячою праскою.
•     Плями від рослинного і тваринного жиру відразу посипають на деякий час подрібненою крейдою, тальком, крохмалем, зубним порошком або сіллю, застарілі плями виводять 5 % -м розчином аміаку.
•     Виріб із плямою від жувальної гумки кладуть на деякий час у морозильну камеру, лише тоді її зіскоблюють.
•     Плями від крові промивають прохолодною водою до повного видалення, можна використати невелику кількість перекису водню.
•     Сліди від простих олівців видалити досить важко, іноді — неможливо, тому краще їх не використовувати під час вишивання.
Прання. Вироби з вишивкою перуть вручну. Для прання обирають спеціальні засоби, залежно від якості матеріалів вишитого виробу.
Перед пранням вишитий виріб замочують на 10—15 хв у ледь теплій (близько * 25 °С) мильній воді. Після чого перуть у воді, яка має температуру +40—45 °С спеціальними миючими засобами. Перуть обережно, ледь віджимаючи воду. Гарячою водою перуть лише речі, вишиті білими нитками на білій тканині.
Випрані вироби прополіскують спочатку в теплій воді, а потім — у прохолодній. Під час полоскання додають оцет (1 столову ложку на літр води), щоб надати ниткам яскравості й блиску. Для надання виробам з натуральних тканин цупкості й блиску їх підкрохмалюють.
Просушування. Випраний виріб з вишивкою не викручують, а лише ледь віджимають та загортають у махровий рушник, простирадло або в шматок натуральної тканини для видалення якомога більшої кількості вологи. Потім його розправляють і кладуть для просушування на горизонтальну поверхню, надаючи правильної форми. Великі речі просушують, акуратно розвісивши, уникаючи прямих променів сонця і близькості нагрівальних приладів. Прасування. Вишиті вироби прасують ледь зволоженими на прасувальній дошці або столі, застеленому повстю чи сукном, і зверху застеленому білою натуральною тканиною. Чим об'ємніша вишивка, тим м'якішою має бути підстилка, для цього використовують махрові рушники. Потім установлюють терморегулятор праски на відповідну позначку і прасують вишитий виріб з виворітного боку в напрямку ниток основи, бо нитки піткання витягуються нерівномірно і можуть спотворити візерунок вишивки.
Запам'ятай 
* Для прання виробів з кольоровою вишивкою використовують спеціальні м'які миючі засоби без вибілюючих речовин.
* Лляні вироби з білою вишивкою перуть у гарячій воді до 90 °С. В окремих випадках їх кип'ятять.
* Прасують лише чисті вироби з виворітного боку та вздовж ниток основи.
* Вишиті речі складають на зберігання лише після повного їх висихання.
* У поліетиленових пакетах зберігати вироби не рекомендують.
* Вишиті картини, рушники розміщують у кімнаті так, щоб на них не падало пряме сонячне проміння. Під прямим сонцем кольори вишивки блякнуть, вицвітають.
Досвідчені вишивальниці використовують для чищення великих за розміром виробів електричні пароочисники, мініпилосо-си-пароочисники з насадками різного призначення, зокрема для чищення одягу.
Для прасування пересушено-перекошених виробів також використовують парогенератори. Потужний пар виробляється в парогенераторі постійно, на відміну від звичайної праски. Роз-прасування ним виробів, надання Тм правильної форми відбувається легко, без докладання зусиль.
2.  Назви процеси правильного догляду за виробами з вишивкою.
3.  Назви вимоги до прання та прасування виробів з вишивкою.
4.  Чому виріб із вишивкою треба прасувати з виворітного боку І вздовж ниток основи?
5.  Досліди способи виведення плям різного походження.
Скарбничка мудрості        
«Людям чини шану, а коло себе май охайність».
Правила безпечної роботи праскою                  
До початку роботи:
•   перед роботою ретельно оглянути праску — корпус, шпур живлення 1 вилку;
•   у разі виявлення механічних пошкоджень треба негайно повідомити дорослих.
Під час виконання волого-теплових робіт:
•   вмикати і вимикати праску сухими руками, братися при цьому за корпус вилки, а не тягнути за шнур;
•   установити терморегулятор на потрібну позначку;
•   прасувати треба, стоячи на гумовому килимку;
•   праску ставити  на  спеціальну   підставку  або її п'ятку;
•   стежити, щоб гарячої підошви праски нічого не торкалося;
•   для наповнення резервуара водою треба обов'язково відімкнути праску від електромережі;
•   не залишати без нагляду ввімкнену праску. Після закінчення роботи:
•   установити   терморегулятор   на   мінімальну   позначку;
•   поставити праску на спеціальну підставку або вертикально — на із п'ятку;
•   вимкнути праску а електромережі;
•   вилити воду з резервуара для води.

Оформлення країв виробу з вишивкою