укр мова 10 клас авраменко математика 10 клас бевз 2018
Головна » 2014 » Вересень » 2 » Особливості добору текстильних матеріалів для виготовлення виробів з вишивкою
15:00
Особливості добору текстильних матеріалів для виготовлення виробів з вишивкою

Особливості добору текстильних матеріалів для виготовлення виробів з вишивкою

Опорні поняття: вимоги до вибору тканини основи і вишивальних ниток, комп'ютерні можливості.
Художня виразність і якість вишивки, насамперед, залежить від складу, структури, властивостей і кольорів тканини основи й вишивальних ниток, їх взаємодії.
Добір тканини основи для вишивання. Тканину основи для вишивання добирають відповідно до: призначення вишитого виробу; техніки виконання вишивки; кольорової гами вишивки; особливостей візерунка вишивки.
Тканину для вишивки обирають залежно від призначення майбутнього виробу. Для вишивання столової й постільної білизни використовують міцні та зносостійкі тканини, для легкого одягу, витончених мистецьких робіт — більш тонкі тощо.
2.   Для вишивання дрібними стібками використовують щільніші тканини, і навпаки, для виконання крупних стібків — більш розріджені.
3.   Колір і якість тканини основи не мають затьмарювати вишивку, навпаки, — повинні підкреслювати її красу (жал. 20).
Для вишивання ніжних мотивів не придатна гру-боткана тканина, а для вишивання громіздких візерунків не придатна занадто тонка. Треба враховувати також те, що від якості тканини для вишивання залежить розмір готової вишивки, її щільність та естетичний вигляд (мал. 21).
Вибір вишивальних ниток.
Структура, властивості й колір вишивальних ниток повинні гармонійно поєднуватися з особливостями тканини основи.
Особливу увагу приділяють добору кольорової гами ниток. Зовнішній вигляд одного й того самого візерунка вишивки змінюється залежно від використаних кольорів вишивальних ниток (мол. 22).
Для зручності й максимального прояву творчості в мистецтві вишивки рукодільниці використовують спеціальні комп'ютерні програми. За їх допомогою вибирають бажану кольорову гаму вишивальних ниток, переводять кольори ниток муліне з палітри однієї фірми в палітру інших фірм, розробляють, редагують, збільшують або зменшують розміри схем вишивок, перетворюють бажані зображення на схеми для вишивок, роздру-ковують їх, виконують розрахунки кількості матеріалу основи й ниток для вишивання, вишивають з екрана монітора комп'ютера тощо.
Щоб переконатися у правильному доборі тканини й вишивальних ниток, на маленькому клаптику тканини виконують стібки відповідних вишивальних швів.
Запам'ятай
* Для рукодільниць-початківців найліпше підійде тканина «Аїда» № 5—7, у якій квадрати переплетення ниток достатнього розміру. На ній чітко видно отвори для вколювання і виколювання голки, що дає змогу вишивальниці легко виконувати шви, не напружуючи зір.
* Особливо зручно вишивати на канві зі спеціальними розмітками через кожні 10 клітинок. За допомогою тимчасового шва або спеціального маркера, що змивається, канву можна розкреслити самостійно.
Вишивка, виконана на розміченому полотні за допомогою маркера
Для вишивання можна скористатися спеціальною канвою з набивним кольоровим візерунком. Таку техніку називають «друкований хрестик».
•     Для вишивання на тонких тканинах використовують муліне в одну нитку. Для вишивання на тканинах із бавовняною і лляною основою застосовують муліне у дві-три нитки. На розрідженій тканині, залежно від величини квадратів, вишивають муліне в 4—6 ниток.
•     Вовняні й синтетичні нитки надають готовій вишивці оксамитового об'ємного вигляду.
•     За відсутності бажаних відтінків ниток можна змішувати ниточки різних кольорів муліне, які є в наявності.
•     Цікавого ефекту у вишивці досягають, поєднуючи нитки різної якості: одні створюють рельєфність, інші — виблиск або матову м'якість кольору.
1.  Яка особливість добору тканини для оздоблення вишивкою столової та постільної білизни?
2. На яких тканинах вишивають дрібними стібками?
3. Для вишивання на тканинах із бавовняною і лляною основою зазвичай використовують муліне:
а) в одну нитку;
б) удві-три нитки;
в) у чотири-шість ниток.
4. Досліди можливості комп'ютерних програм у виборі кольорів муліне різних виробників.
5.  Який колір тканини основи, на твою думку, найкращий для вишивання зображених схем? Обґрунтуй відповідь. Обговори своТ рішення з учителем Й однокласниками.

Текстильні матеріали для вишивання